06 - 46 11 16 51
info@huninkecologie.nl

Wildcamera's voor ecologisch onderzoek

Steeds vaker maken wij gebruik van wildcamera’s voor ecologisch onderzoek. Regelmatig worden wij echter ook geconfronteerd met publiek die de camera’s ontdekken. Vaak zonder problemen, maar regelmatig verdwijnt er ook een camera, of worden deze vernield. Wat zijn dat toch voor dingen en waarvoor worden ze eigenlijk gebruikt?

Nader onderzoek
Indien de afwezigheid van beschermde soorten in een projectgebied niet kan worden uitgesloten is het belangrijk dat er nader onderzoek wordt uitgevoerd. Hiermee kunnen wij vaststellen of soorten aanwezig of afwezig zijn. Voor soorten die zich niet of nauwelijks laten zien kunnen wij gebruik maken van wildcamera’s. Deze worden dan opgesteld op strategische plekken in een gebied of een gebouw en blijven er gedurende een aantal dagen tot weken staan. Naast dat onderzoeksbureaus wildcamera’s gebruiken, worden ze ook regelmatig gebruikt door natuurorganisaties.

Das opgenomen door middel van een wildcamera.

Wildcamera’s
Wildcamera’s zijn er in verschillende merken en maten. Meestal zijn ze bruin of hebben een camouflagekleur, zodat ze niet goed opvallen. Ze worden aan bomen, struiken of in een gebouw op een statief geplaatst. Vaak camoufleren we de camera’s nog extra om te voorkomen dat ze ontdekt worden. Hierbij maken we gebruik van takken, mos of bouwmateriaal welke aanwezig is op de locatie. De wildcamera’s detecteren de beweging van een dier (of mens) en nemen een foto of een filmpje. Doordat de wildcamera’s 24 uur per dag / 7 dagen in de week alle bewegingen opnemen, scheelt het ons veel onderzoekstijd. We kunnen de kosten voor dit onderzoek dan vaak ook relatief laag houden.

Wat te doen bij ontdekking?
Vaak worden de wildcamera’s niet ontdekt en lopen mensen er gewoon langs. Op het moment dat ze de wildcamera toch zien, weten ze vaak niet eens wat ze ontdekt hebben. De camera wordt even nieuwsgierig bekeken, wat voor ons soms hilarische beelden oplevert. Op zich is dit ook niet erg, zolang de camera maar blijft staan en niet wordt bewogen. Vaak is de camera gericht op een specifieke plek waar het dier wordt verwacht. Dus kom je tijdens een wandeling een wildcamera tegen, laat hem dan staan. Zwaai gerust en loop dan door. Wil je weten waarvoor de camera op een bepaalde plek staat? Meestal staat ons nummer of onze website op de camera, zodat je altijd kunt bellen met al je vragen.

Overigens zijn wildcamera's relatief goedkoop te verkrijgen en leuk om eens te kijken wat er in uw eigen tuin voorkomt. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op de site van Trentelman valkerij en faunabeheer uit Borne!