06 - 46 11 16 51
info@huninkecologie.nl

Voorjaar in de startblokken

Elk jaar aan het einde van de winter, zitten we er geduldig op te wachten. De eerste tekenen van het naderende voorjaar. Eindelijk is het dan zover! Vanaf nu merken we steeds duidelijker dat de dagen lengen, het eerste klein hoefblad staat in bloei, de grutto’s komen weer massaal terug uit het zuiden en de futen zijn druk bezig met baltsen.

Verliefd!
Juist nu kun je duidelijk merken in de sloten en kanalen dat de futen het voorjaar al volledig in hun kop hebben. Het baltsgedrag is elke keer weer een belevenis. Hun baltsgedrag is dan ook een van de mooiste manieren in het Nederlandse vogelrijk, waarbij twee dieren de liefde voor elkaar tonen. Als een verliefd stelletje zwemmen ze op elkaar af.verliefde futen

Dansen
De futen beginnen rustig en zwaaien met hun kop heen en weer. De partner volgt de bewegingen en doet ze na. De koppen gaan soms naar links, dan naar rechts, dan weer naar beneden en weer omhoog. Sierlijk dansen ze zo samen minuten lang. Daarna vliegt het mannetje een stukje laag over het water weg en komt vleugel showend terug zwemmen. Eenmaal weer bij elkaar duikt het mannetje naar beneden en vist wat nestmateriaal op. Dit wordt gegeven aan het vrouwtje en al watertrappelend komen ze met de borsten tegen elkaar aan uit het water.

Tijd voor actie!
Als de eerste tekenen van het voorjaar weer aanwezig zijn is het ook hoog tijd om na te denken over de uit te voeren ecologische onderzoeken. Op dit moment zijn we druk bezig met plannen van de onderzoeken. Nog even en het vleermuisseizoen begint weer. Heeft u nog plannen, zorg er dan tijdig voor dat u een ecoloog betrekt bij uw plannen om vertragingen te voorkomen. Wij zijn u graag van dienst!