06 - 46 11 16 51
info@huninkecologie.nl

Vleermuiskasten in strijd tegen eikenprocessierups

Vleermuiskasten plaatsen om de overlast van de eikenprocessierups te bestrijden. Dat klink misschien wat vreemd, maar het is een onderdeel van een pakket maatregelen die de gemeente Zeewolde treft om de overlast van deze rups in het dorp te beperken. Gemeente Zeewolde is bezig om de biodiversiteit in het dorp te vergroten. Het aangepast maaien van bermen, waardoor deze bloemrijker worden en het plaatsen van vleermuiskasten en nestkasten voor vogels is een onderdeel om de biodiversiteit te vergroten en zo de natuurlijke vijanden van de eikenprocessievlinder te stimuleren. Hierbij kan gedacht worden aan verschillende sluipwespen, maar ook vleermuizen en vogels waaronder de koolmees en de pimpelmees die de eikenprocessievlinder op het menu hebben staan.

Plaatsing kasten
Begin maart 2021 zijn er in totaal 17 vleermuiskasten opgehangen verspreid door het dorp. De kasten zijn niet aan eiken gehangen, maar aan bomen in de omgeving van eiken. Het komt namelijk nog wel eens voor dat nestkasten aan eiken door de eikenprocessierups "in beslag" worden genomen, waardoor de functie voor vleermuizen en/of vogels vervalt. De rupsen voelen zich namelijk ook veilig in de kasten.

Keuze kasten
Er is gekozen voor een vleermuiskast van de firma Vivara. Hiermee hebben wij goede contacten en hebben vertrouwen in het product. De kast die in Zeewolde zijn opgehangen, hebben de vorm van een boomstam, waarin een holte zit. Dit is de meest natuurgetrouwe kast die momenteel leverbaar is en de resultaten bij andere projecten zijn veelbelovend. De kast is gemaakt van houtbeton, wat een lange levensduur garandeert. Soorten die verwacht worden in de kasten zijn onder andere de gewone grootoorvleermuis, ruige dwergvleermuis, rosse vleermuis en watervleermuis.

Monitoring
Er zal in de komende jaren worden bijgehouden of de kasten in gebruik worden genomen. We hopen dan ook dat de hoeveelheid vleermuizen in Zeewolde toe zal nemen en we in de komende jaren, met alle genomen en nog te nemen maatregelen, een beperking kunnen zien in de hoeveelheid klachten over de eikenprocessierups.

Bekijk ook het filmpje op ons youtubekanaal: https://youtu.be/R1lZIhPf_fs